Nazaj na spletno stran EU Kid's Corner Povezave Pogosto zastavljena vprašanja Prijava

Pogosto zastavljena vprašanja

Kako lahko organiziram izvajanje igre Prometna kača v šolah moje občine ali mesta?

Občine in mesta lahko postanejo lokalni partnerji v tem projektu. Njihova vloga je spodbujanje in praktična organizacija kampanje na lokalni ravni. Če vas zanima, se obrnite na nacionalno kontaktno točko.

Kako lahko sodelujem v igri Prometna kača v moji šoli?

Obrnite se na nacionalno kontaktno točko ali pristojnega lokalnega partnerja…ali poiščite spletno registracijo in se prijavite za sodelovanje v igri za šolsko leto 2014 /2015 pred 1. septembrom 2014.

 

Kako se prijaviti za izvajanje prometne kače?

Registrirate se lahko skozi vso šolsko leto na spletni strani Prometna kača, na naslednji povezavi http://www.trafficsnakegame.eu/slovenia/pridruzite-se-nam/.

Vnesti morate podatke o lokaciji osnovne šole in kontaktne podatke. Prijavo zaključite z klikom na »prijava na Prometno kačo«. O vaši registraciji bomo mi obveščeni in vas bomo odobrili na spletni strani ter kontaktirali in vam pomagali pri začetku igre.

Kako začnemo z igro Prometna kača?

Po registraciji boste na vaš elektronski naslov prejeli navodila, uporabniško ime ter geslo za dostop do šolske strani na spletni strani projekta. Na spletni strani lahko vnesete besedilo (opis šole, namen vključitve, ipd.) ter nekatere fotografije (npr. od šole). Preden boste začeli z igro, boste v ostale zavihke vnesli še podatke iz predhodne evalvacije (2-3 tedne pred začetkom igre) za vsak razred posebej ter št. učencev na šoli in št. učencev, ki sodeluje v igri, itd. Takrat vam spletna aplikacija avtomatsko izračuna št. določenih nalepk. Stran tudi omogoča, da si sami določite željen cilj.

Moramo igro plačati?

Ne, kampanja je brezplačna za 60 šol v okviru programa Inteligentna energija – Evropa.

Kdaj in koliko podatkov mora zbrati šola? Kako bodo zbrani ti podatki?

Sodelujoče šole morajo podatke zbrati pred in med kampanjo ter po njej. Podatke o izbiri načina prevoza se skupno zbira 12 dni. Ti podatki se zbirajo za razred na podlagi sprotnega spremljanja.

Kako spodbuditi učitelje k sprotnemu spremljanju?

Sprotno spremljanje je potrebno za nadzorovanje napredka in cilja. Izvedete ga lahko takoj zjutraj ob preverjanju prisotnosti učencev. Vključite lahko tudi učence in majhni skupini ali posameznemu učencu dovolite, da v posameznih razredih izvede sprotno spremljanje.

Zakaj morajo šole določiti cilj?

Vsaka šola določi svoj cilj. O njem je treba obvestiti učence, koristen pa je tudi za ugotavljanje, kolikšna sprememba je mogoča na ravni šole. Seveda je treba določiti dosegljiv cilj, da imajo učenci in učitelji občutek, da so doprinesli k spremembi.

Zakaj šola ne sme izročiti nalepke učencem, ki v šolo pridejo z avtomobilom?

Otroci prejmejo nalepko za dobro dejanje. To je dobra lastnost kampanje. S tem se učence spodbudi, da naslednji dan za pot v šolo uporabijo trajnosten način prevoza.

Kaj pa v primeru, ko otroci za pot v šolo uporabljajo več kot en način prevoza?

Upošteva se (časovno) najdaljšo pot.

Kaj pa v primeru, da šola nima dostopa do interneta?

Obrazce za evalvacijo šole izpolnite v fizični obliki in jih pošljite na naslov Razvojna agencija Sinergija, Kranjčeva 3, 9226 Moravske Toplice, Katja Karba.

Morajo v igri sodelovati vsi razredi?

Ne, mogoče je tudi, da sodeluje samo del šole. Na obrazcu za evalvacijo šole navedite število sodelujočih razredov (in ne število razredov na šoli).

Kje dobimo material za igro Prometna kača?

Razvojna agencija Sinergija vam bo brezplačno zagotovila material za izvajanje igre Prometna kača. Zagotovili vam bomo 1 velik transparent Prometna kača, velike razredne nalepke in male nalepke. Transparent prometna kača vam ostane v trajni lasti in lahko z igro nadaljujete tudi po treh letih, vendar si morate takrat sami priskrbeti nalepke.

Koliko velikih zelenih razrednih nalepk potrebujemo?

Potrebno število izračunate tako, da število sodelujočih razredov pomnožite z 10 (dnevi trajanja igre Prometna kača).

Kako lepiti velike razredne nalepke na transparent Prometna kača?

Vsak razred dobi za izvajanje igre Prometna kača, za vsak dan posebej veliko razredno nalepko. Za 10 dni izvajanja igre dobi razred 10 velikih razrednih nalepk. Na te velike se lepijo majhne nalepke. Ko je velika razredna nalepka napolnjena se prilepi na transparent Prometna kača. Velike nalepke se začnejo lepiti od leve proti desni – od repa proti glavi, vmes pa dosežejo vmesne postaje.

Kdaj nagradimo učence?

Na različnih točkah kače je pet risb: pešci, kolesarji, avtobus in tramvaj, ter souporaba avtomobila. Ko učenci dosežejo te vmesne točke na transparentu, prejmejo nagrado. Za nagrado mora poskrbeti šola sama in je večinoma v nematerialni obliki, kot na primer dodaten čas za igro, dan brez domače naloge, sladoled itd. Ko otroci dosežejo glavo kače, prejmejo večjo nagrado.

Kaj naredimo z gradivom in opremo po zaključku igre?

Gradivo in opremo lahko po zaključku igre obdržite. Če se boste čez nekaj let spet odločili za sodelovanje, lahko kontaktirate Razvojno agencijo Sinergija.

KAKO IZVAJATI TSG 2.0?

Šole lahko igrajo drugo različico Prometne kače, TSG 2.0, z uporabo Interaktivne table ali osebnega računalnika. Klasični materiali (transparent in nalepke) niso več potrebni, kar  zmanjšuje stroške igranja igre. Za dostop do Interaktivne table morate opraviti naslednje:

  1. Prijavite se kot “šola”;
  2. Izberite zavihek (t.j. za Predhodno evalvacija, Teden izvajanja igre 1 in 2, Končno evalvacija);
  3. Kliknite na Multifunkcijski pogled in izberite razred, čigar podatke želite vpisati.

KJE LAHKO ZASLEDIMO KONCEPT TOČKOVANJA SKOZI IGRO?

TSG 2.0 vključuje koncept točkovanja skozi igro, ki je privlačen za otroke in učitelje, kar je razvidno iz glavne ilustracije, ki se venomer spreminja. Ta koncept je bil uveden na vseh šolskih straneh. Več trajnostnih prihodov šola vpiše, čistejše bo vaše mesto postalo skozi potek kampanje.
Da bi to doživeli, morate:
1. se vpisati na šolsko stran;
2. izpolniti podatke za vsaj eno izmed evalvacij / meritev (začenši s predhodno)
Več trajnostnih prihodov boste vpisali, bolj se bo glavna ilustracija na vrhu šolske strani spreminjala.
Prosimo, upoštevajte, da je ta ilustracija vidna samo, če ste prijavljeni in ni vidna na vaši javni šolski strani.

Brez naslova-2

PONOVNO IZVAJANJE IGRE NA VAŠI ŠOLI?

V večini držav imajo šole možnost, da igrajo Prometno kačo več kot enkrat. Za to se šola mora ponovno prijaviti za izvedbo in izbrati “igro smo že izvajali in jo želimo ponovno”. Nato lahko izberete svojo šolo iz spustnega seznama in se prijavite za novo izvedbo/izdajo. Če igro izvajate ponovno, lahko primerjate svoje trenutne šolske rezultate  z rezultati iz prejšnjih let na strani vaše šole.