Nazaj na spletno stran EU Kid's Corner Povezave Pogosto zastavljena vprašanja Prijava

OŠ Savsko naselje in njene DeLuxe aktivnosti

Pozdravljeni!

OŠ Savsko naselje je uspešno končala svojo prvo Prometno kačo. Danes, v sredo 3.6.2015, organizirajo orientacijski pohod do reke Save s prometno-vzgojno vsebino. Udeleženci so učenci od 1. do 5. razreda. To je tudi končna nagrada za dobro izpeljano Prometno kačo in dosežene cilje. Čestitke vsem sodelujočim!

Radi pa bi vam predstavili tudi DeLuxe aktivnosti, ki jih na šoli izvajajo tekom šolskega leta pod budnim očesom mentorice prometne vzgoje Silve Seliškar:

1. V petek, 19. 9. 2014 so se prvošolčki odpravili v šolo na drugačen način – z EKOBUSOM (z avtobusom na »nožni« pogon), v eni od akcij v TEDNU PROMETNE VARNOSTI. Ker je OŠ Savsko naselje tudi EKOŠOLA in skrbijo za svoj planet, je prav, da hodijo veliko PEŠ – predvsem pa VARNO! Prvošolci so se sprehodili po označenih petih »postajah« v šolski okolici. Na poti so spoznavali nevarnosti in se seznanili s pravilnim ravnanjem v prometu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. V mesecu aprilu in maju so vsi učenci 5. razreda opravili teoretični del kolesarskega izpita (CPP). Učenci so se učili v okviru ur pouka prometno-vzgojne vsebine (CPP) s pomočjo računalniške video projekcije, samostojnih vaj na računalnikih v računalniški učilnici in knjige S kolesom v promet. Praktični del še vedno poteka. Vsak učenec je opravil 4 ure (če je bilo potrebno tudi več) kolesarskega usposabljanja (tehnika vožnje, zavijanje na levo in desno, uporaba znanja CPP v prirejenih prometnih situacijah, vožnja po naselju). Učenci so imeli največ težav pri koordinaciji – levo, desno zavijanje, s pravočasnim nakazovanjem spremembe smeri in pri upoštevanju prometne signalizacije (stop znak). Komaj čakajo, da policisti slavnostno podelijo izkaznice.

?????????????

3. Na 19. občinskem tekmovanju osnovnih šol s kolesi »Kaj veš o prometu«, 20. 5. 2015, na OŠ Narodnega heroja Maksa Pečarja v Ljubljani, je sodelovala tudi OŠ Savsko naselje. Tekmovalci so se pomerili v treh kategorijah: testi iz CPP, ocenjevalna vožnja v prometu in poligon. Testiranje iz CPP je potekalo v učilnicah brez večjih posebnosti. Med vožnjo v prometu je vsakega tekmovalca budno spremljalo več opazovalcev, policistov in ocenjevalcev. Na poligonu je bilo še težje. Treba je bilo prenesti verigo, voziti slalom, peljati po »žagi«, med ovirami, pod ovirami, …

?????????????

KVP  14

4. Skupaj z Zavodom Varna pot so tudi letos uspešno izvedli »PROMETNI DAN« od 1. do 9. razreda v okviru tehniških dni. Osrednja tema je bila »varno v prometu«. Najmlajši učenci od 1. do 3. razreda so v delavnici 4-PROMETNA DETELJICA poslušali prometno zgodbico, spoznavali prometne znake, prometno tombolo, prometno preprogo in se naučili pripeti na sedežu za varno pot v avtu. Ob koncu so se vsi otroci združili ter zapeli še pesmico Adija Smolarja »Da prijazna bodo jutra«, ob kateri so tudi zaplesali. V drugi triadi so učenci v delavnici JU3 NA CESTI spoznali posledice nepravilnega ravnanja v prometu in se seznanili z osnovnimi pravili varnosti v prometu. Učili so se tudi o prometnih znakih, kar jim bo prišlo še posebej prav pri opravljanju kolesarskega izpita. Poudarek je bil tudi na varni vožnji s kolesom in razmišljanju o tem, zakaj je kolesarjenje zdravo. Učenci tretje triade so v delavnici 5XSTOP JE COOL poslušali zgodbo žrtve prometne nesreče, predavanje strokovnjaka in si ogledali film na to temo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. V sklopu DNEVA ODPRTIH VRAT OSNOVNE ŠOLE SAVSKO NASELJE so v soboto, 23. maja 2015 učence obiskali policisti PU Bežigrad in Postaje konjeniške policije Ljubljana. Predstavili so delo policijske konjenice –       predvsem z vidika oskrbe konj (hrana, čiščenje, nega, kondicijski in drugi treningi, …). Preživeli so lepe trenutke in se marsikaj naučili o konjih in vlogi policistov v konjenici.

?????????????