Nazaj na spletno stran EU Kid's Corner Povezave Pogosto zastavljena vprašanja Prijava

Nova iniciativa na OŠ Ivanjkovci

Pozdravljeni!

Tokrat vam predstavljamo inspiracijsko iniciativo in zgodbo, ki je OŠ Ivanjkovci prinesla svežino v šolski okoliš in kar je najpomembneje, med učence, učitelje, upokojence in njihove druge podpornike.

Šola se je v času Prometne kače odločila, da odpove vse šolske prevoze z avtobusom in tako omogočila učencem, da prihajajo v šolo samo peš. Ker so učenci oddaljeni od šole tudi do 10-14 km, je to kar velik zalogaj in izziv, ki pa so ga mladi in stari sprejeli takoj in v njem sedaj zelo uživajo.

Šola je uredila ‘peš skupine’ in tako povezala učence iz istih vasi ali okoliša, jim dodelila spremstvo (upokojenci, starši, gasilci, policisti, …) ter jih spodbudila za peš hojo skozi čudovito pokrajino, obsijano s soncem, polno otroškega veselja, druženja, brez prenosnih telefonov, nasmejanih a hkrati zadihanih obrazov, pa vendar z zavestjo, da so danes naredili nekaj dobrega za svoje telo, duha, sveži in polni zagona za učenje.

Koordinatorica Prometne kače na šoli Saša Veler pravi, da so učenci sedaj veliko bolj pozitivno naravnani, saj jih je vodil kolektivni zanos. Do šole so se vile majhne potujoče ‘kače’, vsaka iz svoje smeri. Pri šolskih vratih je vsak učenec prejel modro nalepko, ki pa so si jo lahko zalepili na svoj lastni kartonček in ne na transparent kače. Vmes so dajali še izjave za lokalne medije, saj je akcija vse presenetila in je precej odmevna.

Šola je uspešno inicirala pobudo tudi med krajani, policisti in gasilci in s tem dokazala, da se zmorejo povezovati. Tudi nazaj domov se otroci odpravijo peš, s pripravljeno malico, da se okrepčajo med potjo in kapami, ki so jih prejeli iz strani šole.

Pozdravljamo takšne akcije in želimo več podobnih izzivov in samoiniciativ.

Foto-zgodba:

DSCN3487

DSCN3491

DSCN3493

DSCN3497

DSCN3505

DSCN3507

DSCN3510

DSCN3504

DSCN3506