Înapoi la site-ul EU Kid's Corner Legături utile FAQ Conectare

TRAFFIC SNAKE GAME – Rezultate România 2020

ÎN PLINĂ PANDEMIE, 10 ORAȘE S-AU UNIT PENTRU UN AER MAI CURAT, ÎN CAMPANIA TRAFFIC SNAKE GAME ROMÂNIAElevii s-au deplasat în mod sustenabil la școală, reducând aproape 7t de emisii CO2

Actuala pandemie a îngreunat în mod semnificativ viața școlarilor, educația fiind condiționată de diferitele scenarii impuse pentru securitatea elevilor și pentru limitarea răspândirii epidemiei SARS-COV2.Cu toate acestea, micii școlari și-au dat silința să se adapteze, să continue procesul de învățare, să înțeleagă contextul global respectând regulile de distanțare fizică deși, probabil, și-ar fi dorit exact contrariul.

Acest context părea să pună sub semnul întrebării campania Traffic Snake Game (TSG), ajunsă la cea de-a 7-a ediție națională. Organizatorii și cadrele didactice au luat în calcul amânarea prezentei ediții, însă din dorința de a contribui la bucuria celor mici și de a continua tradiția anuală, au decis ca OSCAR să ajungă în rândul elevilor în perioada 21/09-02/10/20, în acele școli în care activitățile se puteau desfășura în siguranță.

În România, campania se derulează sub titlul „OSCAR, ȘARPELE HOINAR” și a generat în urma edițiilor precedente economii impresionante de emisii CO2 și aproximativ 370.000 km parcurși sustenabil, implicând peste 55.000 elevi. Inițiativa încurajează elevii, părinții și cadrele didactice să adopte mersul pe jos și cu bicicleta, sau orice mijloace de transport ușor poluante, atunci când se deplasează la școală.

Chiar dacă la linia de start erau înscriși peste 8.000 elevi, parcursul campaniei a fost anevoios, două orașe retrăgându-se în baza trecerii la scenariul roșu din cauza situației epidemiologice. În ciuda dificultăților, elevii participanți s-au mobilizat și au înregistrat rezultate surprinzătoare – scăderi semnificative la nivelul emisiilor de CO2 și km care nu au mai fost parcurși cu mașina. Graficul alăturat prezintă istoricul campaniei. Analiza comparativă a rezultatelor demonstrează că deși a fost o ediție atipică, nivelul performanței a rămas același, din dorința elevilor de a contribui la creșterea calității aerului și la scăderea gradului de poluare.

Rezultate TSG 2020

În perioada derulării campaniei, TSG a dus la o creștere a utilizării modurilor sustenabile de transport de până la 78%. Procentul deplasărilor sustenabile a continuat să crească chiar și după finalizarea campaniei ajungând până la 84%, demonstrând impactul pozitiv și efectele pe termen lung. Rezultatele înregistrate de fiecare școală, sau la nivelul fiecărui oraș, pot fi consultate pe site-ul oficial al campaniei.

Scopul campaniei a pornit de la nevoia de a educa elevii în ideea unui transport cu emisii scăzute și de a decongestiona zonele adiacente școlilor, blocate de mașinile care aduc sau preiau elevi. Ulterior, s-au evidențiat beneficiile indirecte ale campaniei TSG:
– mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii cunosc comunitatea în care trăiesc, explorează mediul înconjurător, devin autonomi;
– deplasându-se pe cont propriu, copiii învață să se descurce singuri, deprind regulile de circulație, dezvoltă capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic;
– mișcarea contribuie la atingerea necesarului zilnic de efort fizic, la o viață activă și sănătoasă;
– alegerea mijloacelor sustenabile de transport contribuie la prezervarea unui mediu curat, la calitatea aerului;
– mobilitatea sustenabilă reprezintă un act responsabil pentru adaptarea societății la schimbările climatice.

TSG 2020 s-a derulat cu respectarea măsurilor privind prevenirea SARS-COV-2, fiecare școală implicată în campanie urmând scenariul și măsurile indicate de Direcțiile de Sănătate Publică.

***
TSG a început ca un mic proiect în Flandra (Belgia), devenind în decursul anilor o campanie la nivel european. Proiectul Traffic Snake Game Network, coordonat în România de Asociația OER, a fost cofinanțat în perioada 2014-2017 prin programul Intelligent Energy Europe al Uniunii Europene. În primii trei ani, campania s-a organizat în paralel în 20 țări europene. După primii doi ani, România a trecut pe primul loc, înscriind cel mai mare număr de școli și elevi, realizând economii importante de combustibili și emisii CO2.

Contact

Asociația „Orașe Energie în România” / OER

Bd. M. Kogălniceanu nr. 23, bl. C7, et. 3, cam. 301

500090 Brașov, ROMÂNIA

Tel.: +40.268.474.209 / Fax: +40.268.547.784

Site-ul campaniei: www.trafficsnakegame.eu/romania

https://www.facebook.com/TrafficSnakeRomania

office@oer.ro / www.oer.ro

Știri