Πίσω στην κύρια σελίδα Kid's Corner Συνδέσεις Συχνές Ερωταπαντήσεις Σύνδεση

5o Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κιλκίς

Το 5ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο του Κιλκίς έχει σαν όραμά του να προάγει αξίες αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Βρίσκεται γύρω από το λόφο του  Αγίου Γεωργίου Κιλκίς και κοντά στη φύση.

Παρόλα αυτά κι ενώ ζούμε σε μια μικρή πόλη κι ενώ τα παιδιά ζουν σχετικά κοντά στο νηπιαγωγείο παρατηρείται να έρχονται στο σχολείο με το αυτοκίνητο στην πλειοψηφία τους.

Με την εμπλοκή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδιώκεται να υιοθετήσουν μικροί και μεγάλοι θετική στάση απέναντι σε αειφόρους και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα μας στις 9 Μαϊου 2016, ημέρα Δευτέρα, όπου και καταγράψαμε με ποιον τρόπο ήρθαν τα νήπια στο σχολείο. Από τα 23 νήπια το 70% αυτών χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για την πρωινή του μετάβαση στο σχολείο, ενώ μόλις το 23% έρχονται στο σχολείο με τα πόδια. 

Τα αποτελέσματα καταγράφησαν αυθημερόν στην πλατφόρμα και θέσαμε το στόχο να βελτιωθεί η συμπεριφορά μας απέναντι στον αειφόρο τρόπο μετακίνησης κατά 50%.

Την Τρίτη 10 Μαϊου 2016 δημιουργήσαμε μία μακέτα τρισδιάστατη στην αίθουσα. Φανταστήκαμε ότι είναι μια πόλη πολύ θορυβώδης. Από πού άραγε ερχόταν ο θόρυβος αυτός. Οι απαντήσεις των νηπίων κυμάνθηκαν μεταξύ των αυτοκινήτων, μηχανών, ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων, φωνών ανθρώπων, παιδιών και πωλητών, καμπανών, της σφυρίχτρας του τροχονόμου, από κλάματα και γέλια, ενός πουλιού. Ένα κορίτσι είπε ότι οι ήχοι έρχονται από τα πρόβατα. Επεκτείναμε τον προβληματισμό μας και σκεφτήκαμε τους ήχους του χωριού. Μιμηθήκαμε τους ήχους της πόλης και χωριού και στήσαμε μια συναυλία. Η ορχήστρα της πόλης ξεκίνησε με τα αυτοκίνητα, εμπλουτίστηκε κατά σειρά με τους υπόλοιπους ήχους και τα νήπια διαπίστωσαν ότι δεν ακουγόταν σχεδόν καθόλου το πουλάκι.

Δραματοποιήσαμε τον τρόπο ζωής στην πόλη και το χωριό και συζητήσαμε για το πώς νιώθουμε. Τα νήπια είπαν ότι στην  πόλη νιώθουν ζαλάδα και το κεφάλι τους είναι καζάνι.

Τα νήπια κλήθηκαν να ανακαλύψουν τρόπους για να μειώσουν αυτούς τους θορύβους. Ζωγράφισαν τις προτάσεις τους και τις παρουσίασαν στην ολομέλεια. Οι προτάσεις των νηπίων ήταν: χρησιμοποιώ τα ΠΟΔΙΑ, ΠΟΔΗΛΑΤΟ, ΠΑΤΙΝΙ, ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Στις 6 Ιουνίου 2016 τα νήπια και σε συνδυασμό την Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) ήρθαν στο σχολείο με τα ποδήλατα και τα πατίνια και γιόρτασαν μαζί με τον Μπάκι το Κυκλοφοριακό Φιδάκι. Στη δράση τους αυτή κάλεσαν και τα νήπια του κλασικού τμήματος και μίλησαν και στους γονείς για ποιους λόγους πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο. 

 

Αποτέλεσμα

30%
70%
9%
0%
0%
0%
22%
Μέτρηση του
61%
39%
13%
0%
0%
3%
45%
Εβδομάδα του Παιχνιδιού
87%
13%
0%
0%
0%
65%
22%
Μέτρηση του
  • Περπάτημα
  • Ποδηλασία
  • Λεωφορείο
  • Τραίνο/Τραμ/Μετρό
  • Από κοινού χρήση αυτοκινήτου
  • Αυτοκίνητο

Εικόνες