Πίσω στην κύρια σελίδα Kid's Corner Συνδέσεις Συχνές Ερωταπαντήσεις Σύνδεση

1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού ιδρύθηκε το έτος 1917 (ΦΕΚ 279/24-11-1917) για τους οικισμούς Ν. Βρυούλων-Νέας Αλικαρνασσού με τον τίτλο “Μονοτάξιον μικτόν Δημοτικόν Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού” και έτσι λειτούργησε μέχρι το 1927 σε μια αίθουσα στη θέση Γεωργικά δίπλα στο σημερινό 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού. Πρώτη δασκάλα που υπηρέτησε σ’ αυτό η κ. Μαρία Ζαχαριάδου (1917-1922).
Το 1927 η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων παραχώρησε οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθηκε το σημερινό κτίριο με τον τίτλο “ΗΡΟΔΟΤΕΙΟΣ ΕΞΑΤΑΞΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ” προς τιμήν του ιστορικού Ηροδότου του Αλικαρνασσέος (480-425 π.Χ.). Τα χρήματα για την ανέγερση του Σχολείου διέθεσε η τότε κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου επί Υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου με την παρακίνηση του τότε Προέδρου της Κοινότητας Μιχαήλ Ελευθεριάδη.
Το έτος 1929 κηρύχθηκε πολυθέσιο. Πρώτη Διευθύντρια του σχολείου από το 1926 ήταν η κ. Άννα Ιωάννου Ιατράκη η οποία υπηρέτησε σε αυτό τριάντα έτη και ήταν πολύ αγαπητή σε γονείς και μαθητές. Συνάδελφοί της η Ιουλία Κυρ. Κατημερτζόγλου, ο Κων/νος Μάστορας του Αντωνίου, ο Ταχατάκης Χαράλαμπος του Εμμανουήλ, η Ελένη Ιωάννου Μαράκη και ο Ευάγγελος Στ. Κουτελιέρης.
Στο Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αγγλικές συμμαχικές μονάδες στεγάστηκαν εκεί, και κατά τη διάρκει της μάχης της Κρήτης έδωσαν σκληρές μάχες σώμα με σώμα με γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Καταστράφηκαν όλα τα αρχεία του σχολείου και το κτίριο υπέστη σημαντικές ζημιές. Μετά τον πόλεμο με δωρεές μεγάλων ευεργετών όπως του Συλλόγου Αθηναίων Αλικαρνασσέων, του Ανδρέα Οικονομίδη ιατρού, του Αποστόλου Μουζουράκη σιδηροδρομικού και εκδότη, του Σταματίου Αβάρα και του Τζίμη και Κώστα Ντελή από την Αμερική, το σχολείο μπόρεσε να επαναλειτουργήσει.
Σήμερα στο ανακαινισμένο ιτορικό κτίριο στεγάζονται το 1ο & 5ο Νηπιαγωγείο Νέας Αλικαρνασσού ενώ δίπλα ακριβώς το έτος 2005, εγκαινιάστηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αλικαρνασσού.

Αποτέλεσμα

84%
16%
15%
0%
0%
1%
69%
Εβδομάδα του Παιχνιδιού
61%
39%
13%
0%
0%
0%
48%
Μέτρηση του
  • Περπάτημα
  • Ποδηλασία
  • Λεωφορείο
  • Τραίνο/Τραμ/Μετρό
  • Από κοινού χρήση αυτοκινήτου
  • Αυτοκίνητο

Εικόνες