Înapoi la site-ul EU Kid's Corner Legături utile FAQ Conectare

Rezultate

Diagrama din dreapta afișează cantitatea de emisii CO2 economisită prin intermediul campaniei TSG, pe parcursul anului școlar în derulare. Economiile sunt măsurate pe baza deplasărilor care nu se mai realizează cu mașina individual, ci cu un mijloc de transport sustenabil. Valoarea de jos este exprimată în tone emisii CO2 economisite, iar valoarea de de sus reprezintă echivalentul arborilor care ar trebui plantați pentru a compensa această cantitate de emisii CO2. Imaginea copacului de deasupra arată progresul în raport cu ținta economiilor de emisii CO2, frunzele înverzindu-se pe măsură ce ținta este atinsă.

TRAFFIC SNAKE GAME NETWORK a fost finanțat prin programul Intelligent Energy Europe, al Comisiei Europene, și a implicat 19 țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria. Principalul scop al acestui proiect a constat în organizarea de campanii naționale anuale pentru a încuraja elevii, părinții și cadrele didactice să adopte moduri sustenabile în deplasarea la școală: mersul pe jos, cu bicicleta și cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea deplasărilor individuale cu mașina. La nivel european, în perioada 2014-2017, un număr record de 177.587 elevi din 1.192 școli s-au implicat în campanie. Rezultatele înregistrate sunt impresionante: 2.458.853 km care nu au mai fost parcurși cu mașina și 397 tone emisii CO2 economisite.


În România, campania TRAFFIC SNAKE GAME s-a derulat sub denumirea „OSCAR, ȘARPELE HOINAR”.
După 3 ani de implementare a campaniei, România ocupă primul loc între cele 19 țări participante, înscriind cel mai mare număr de școli și realizând economii importante de combustibili și emisii CO2. Rezultatele în cifre, obținute în urma celor 3 ediții naționale ale campaniei:

Obiectivele proiectului TSGN au vizat creșterea procentului deplasărilor sustenabile ale elevilor cu minimum 15% în perioada campaniei, și generarea unor efecte pe termen lung în comportamentul elevilor, respectiv cel puțin 7% mai multe deplasări sustenabile față de nivelul de referință, după finalizarea campaniei. Aceste obiective ambițioase au fost atinse! În perioada 2014-2017, numărul deplasărilor sustenabile a crescut de la 66% înainte de campanie, la 83% în timpul campaniei. La o lună după finalizarea campaniei, procentul deplasărilor sustenabile nu înregistra doar un efect de retenție, ci o creștere semnificativă până 85%, ceea ce demonstrează impactul pozitiv al campaniei și efectele generate pe termen lung în comportamentul de deplasare al elevilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceste rezultate arată cât de multe se pot face prin intermediul campaniilor de conștientizare și responsabilizare. „OSCAR, ȘARPELE HOINAR” demonstrează  măsuri ușoare pot promova transportul sustenabil. Oamenii sunt pregătiți să își schimbe comportamentul și obiceiurile de deplasare. Este rândul infrastructurii să pună la dispoziție suportul pentru mersul pe jos, pe bicicletă sau cu mijloacele de transport în comun. Dacă aceste măsuri ușoare sunt corelate cu măsurile în infrastructură, adaptându-se cererii și nevoilor cetățenilor, atunci stilul de viață independent de traficul motorizat devine realitate, nu doar un deziderat!

Despre impactul campaniei Traffic Snake Game, în toate cele 19 țări participante, puteți citi în Info-graficul 2014-2017 (click pe imaginea de mai jos, pentru a vedea versiunea mărită):

Rezultate înregistrate la nivel local: